واسه به دست آوردن جزییات بیشتر و جستجو در بین هزاران پایان نامه
در موضوعات جور واجور و دانلود متن کامل اونا
با فرمت ورد به سایت zusa.ir مراجعه کنین
مریضایی که طرح واره هاشون در این بخش قرار داره ، نمی تونن دلبستگیای ایمن و رضایت بخشی با بقیه برقرار کنن. اینجور آدمایی فکر می کنند که نیاز اونا به ثبات ، امنیت ، محبت ، عشق و تعلق خاطر برآورده نمیشه . خونواده های اصلی اونا معمولاً بی ثبات (رهاشدگی / بی ثباتی)، بدرفتار (بی اعتمادی/ بدرفتاری) ، سرد و بی عاطفه (محرومیت هیجانی) ، طردکننده (مشکل/ شرم) یا منزوی (تنهایی اجتماعی/ غریبگی[۳]) هستن . مریضایی که طرح واره هاشون در بخش بریدگی و رانده قرار میگیره (مخصوصاً چهار طرح واره اول )، بیشتر بیشترین آسیب رو می بینن . خیلی از اونا ، دوران کودکی تکون دهنده ای داشتن و در بزرگسالی تمایل دارن به شکلی نادرست و شتاب زده از یه رابطه خود – مضر به رابطه ای دیگه پناه ببرن یا از ایجاد روابط بین فردی نزدیک دوری کنن . رابطه درمانی ، بیشتر محور اصلی درمان این گروه از بیماران قرار میگیره .
مریضایی که دارای طرح وارۀ رهاشدگی / بی ثباتی هستن ، باور دارن روابطشون با افراد مهم زندگی ثباتی نداره . مریضایی که این طرح واره رو دارن ، احساس می کنن افراد مهم زندگیشون در کنار اونا نمی مانند ، چون از نظر هیجانی غیر قابل پیش بینی ان، فقط چند صباحی به طور موقت در کنار اونا هستن و می میرن یا مریض رو به حال خود رها می کنن .
مریضایی که طرح واره بی اعتمادی / بد رفتاری دارن ، می گن که بقیه با کوچیکترین فرصت از اونا سوء استفاده می کنن . مثلا ، به اونا آسیب میزنن ، تحقیرشان می کنن ، دروغ می گن، بدرفتاری می کنن ، فریب میدن یا اونا رو دست میندازن[۴] .
مریضایی که طرح واره محرومیت هیجانی دارن ، انتظار ندارن تمایل اونا واسه ایجاد رابطه هیجانی با بقیه به طور کافی ارضاء شه . تا حالا سه نوع محرومیت هیجانی رو شناخته ایم :
- محرومیت از محبت[۵] (از دست دادن عاطفه یا توجه ) ؛ (۲) محرومیت از همدلی[۶] (به حرف دل فرد گوش ندادن و درک نشدن) و (۳) محرومیت از پشتیبانی[۷] (راهنمایی نشدن از طرف بقیه) .
مریضایی که طرح واره مشکل / شرم دارن، احساس می کنن آدمایی ناقص ، بد ، کوچیک یا بی ارزش ان و اگه خود رو در معرض نگاه بقیه قراردهند ، مطمئنا رانده می شن . این طرح واره معمولاً با احساس شرم نسبت به مشکلات درک شده همراه س . این نقصا و کمبودا ممکنه شخصی ( مثل خود خواهی ، تکانهای خشن ، تمایلات جنسی غیر قابل قبول ) یا عمومی[۸])مثل ظاهر غیر جذاب ، نابرازندگی اجتماعی) باشن .
مریضایی که طرح واره تنهایی اجتماعی / غریبگی دارن ، احساس می کنن با بقیه متفاوتند و وصله ناجور اجتماع هستن . در واقع این طرح واره ، حس متفاوت بودن فرد یا نبود تناسب با اجتماع رو در بر می گیرد . معمولا بیماران گرفتار به این طرح واره ، به هیچ گروه یا جامعه ای، احساس تعلق خاطر نمی کنن (یزدان دوست،۱۳۸۸).
–بریدگی و رانده[۹]
(انتظار اینکه نیازای فرد واسه امنیت ، ثبات ، محبت ، همدلی، گفتن احساسات، پذیرش و احترام به روش هایی قابل پیش بینی ارضاء نمیشه . طرح وارهای این بخش معمولا در خونواده هایی به وجود می آیدکه بی عاطفه ، سرد ، مضایقه گر ، منزوی ، تندخو، غیر قابل پیش بینی یا بدرفتار هستن ) .
۱-رهاشدگی / بی ثباتی
بی ثباتی یا بی اعتمادی نسبت به دریافت محبت و ایجاد رابطه با دور و بری ها ، طوری که فرد احساس می کنه افراد مهم زندگیش نمی تونن پشتیبانی عاطفی و تشویق لازم رو به اون بدن، چون این ادما از دید هیجانی ، بی ثبات ، غیر قابل پیش بینی (مثلا “یهویی عصبانی می شن”) ، اعتماد ناپذیر و بی نظم ان . فردی که اینجور طرح واره ای در ذهنش بوجود اومده باشه، عقیده داره هر لحظه امکان داره افراد مهم زندگی اش بمیرن یا اینکه اون رو رها کنن و به کس دیگه ای علاقه مند شن .
۲-بی اعتمادی/ بدرفتاری
انتظار اینکه بقیه به آدم ضربه میزنن، بدرفتارند، آدم رو سرافکنده می کنن ، دروغ می گن و دغل کار و سود جو هستن . اینجور انتظاری باعث می شه فرد وقایع دور و بر رو به شکلی خاص درک کنه : آسیبی که به فرد وارد کردن ، از قصد بوده و یا اینکه در نتیجه بی مبالاتی و غفلت بیش از اندازه بوجود آمده. ممکنه فرد احساس کنه همیشه یه نفر موجودی اون رو می دزدد و یا حق اون رو می خوره.
۳-محرومیت هیجانی
انتظار این که تمایلات و نیازای فرد به پشتیبانی عاطفی به اندازه کافی ارضاء نمی شن.
سه نوع محرومیت مهم هست :
الف) محرومیت از محبت[۱۳]:از دست دادن توجه، عطوفت یا همراهی .
ب) محرومیت از همدلی[۱۴]: درک نشدن ، به حرف دل فرد گوش ندادن، نبود خود افشایی یا در میان نگذاشتن احساسات با بقیه .
ج)محرومیت از پشتیبانی[۱۵]:نداشتن منبع قدرت ، جهت دهی یا راهنمایی نشدن از طرف بقیه.
۴-مشکل/شرم[۱۶]
احساس اینکه فرد در مهم ترین جنبه های شخصیت اش ، انسانی ناقص ، بد ، بد، کوچیک و بی ارزشه یا اینکه در نظر افراد مهم زندگی اش ، فردی منفور و بد هستش. هم اینکه این طرح واره ، حساسیت زیادتر از اندازه نسبت به انتقاد ، رانده ، سرزنش ، کمرویی ، مقایسه های نابجا ، احساس ناامنی در حضور بقیه و حس خجالت در رابطه با عیب و نقصای داخلی رو در بر میگیره . این نقاط ضعف ممکنه شخصی (تکانهای خشم ، تمایلات جنسی غیر قابل پذیرش ، خودخواهی) یا عمومی باشن (ظاهر جسمی بد و مشکلات اجتماعی ) .
۵-تنهایی اجتماعی / غریبگی[۱۷]
احساس اینکه ، فرد از جهان منصرف شده و با بقیه فرق داره یا اینکه به جامعه و گروه خاصی تعلق خاطر نداره .
۶-وابستگی / بی عرضگی
باور به اینکه فرد نمی تونه مسئولیتای روزمره رو (مثل مراقبت از بقیه ، حل مشکلات روزانه ، قضاوت خوب ، از عهده تکالیف جدید برآمدن و اراده کردن درست) بدون کمک قابل توجه بقیه ، در حد قابل قبولی انجام بده . این حالت بیشتر به صورت درموندگی ظاهر می شه .
۷-آسیب پذیری نسبت به ضرر یا مریضی
ترس افراطی از اینکه فاجعه نزدیکه و هر لحظه احتمال وقوع اون هست و اینکه فرد نمی توانداز اون جلوگیری کنه. ترسا بر یک یا چند جنبه متمرکزند : الف) حوادث پزشکی مانند حمله های قلبی و دچار شدن به ایدز، ب) وقایع هیجانی مانند دیوونه شدن ، ج ) سوانح محیطی مانند گیر افتادن در آسانسور ، قربونی جنایت شدن ، سقوط هواپیما و زمین لرزه .
۸- خود تغییر نیافته/ گرفتار
رابطه عاطفی شدید و نزدیکی زیادتر از اندازه با یکی از افراد مهم ّ زندگی (بیشتر والدین) ، به قیمت از دست دادن فردیّت یا رشد اجتماعی طبیعی . بیشترً هیچ کدوم از این افراد گرفتار، بدون پشتیبانی دیگری ، قادر به ادامه زندگی نبوده یا نمی تونن خوشحال باشن . فردی که اینجور طرح واره ای داره ممکنه احساس کنه وجودش در بقیه ترکیب شده و هویت جداگونه ای نداره . این طرح واره بیشتر به صورت احساس پوچی و پریشونی و گیجی ، جهت نداشتن و بی هدفی و یا در موارد شدید به صورت شک و دودلی در موجودیت وساختار وجودی فرد بروز می کنه .
۹-شکست
باور به اینکه فرد شکست خورده یا در آینده شکست می خوره و اینکه شکست واسه اون پیشگیری ناپذیره . فرد در مقایسه با همسالانش در بخش های پیشرفت (مثل تحصیل ، شغل ، ورزش و…) بیشترً احساس بی عرضگی می کنه . بیشتر شامل این باوره که شخص ، دیوونه، بی استعداد، بی جنم و نادانه و نسبت به بقیه ، موفقیت کمتری داره .
محدودیتای دچار اختلال[۲۲]
(مشکل در محدودیتای داخلی ، احساس مسئولیت در قبال بقیه یا جهت گیری نسبت به اهداف دراز مدت زندگی . این طرح وارها منتهی به بروز مشکلاتی در مورد رعایت حقوق بقیه ، همکاری با بقیه ، تعهد یا هدف گزینی و رسیدن به اهداف واقعی می شه. طرحوارهای این بخش معمولا در خونواده هایی به وجود میاد که به جای انضباط ، مواجه مناسب ، محدودیتای منطقی ، مسئولیت پذیری ، همکاری دوطرفه و هدف گزینی ؛ وجه مشخصه اونا ، آسون انگاری افراطی ، پریشونی و گیجی ، یا حس برتریه. در بعضی موارد ، کودک ممکنه نتونه ناراحتی عادی و معمولی رو تحمل کنه یا اینکه ممکنه هدایت ، جهت مندی و راهنمایی کافی دریافت نکرده باشه) .
۱۰-استحقاق/ بزرگ منشی
فردی که اینجور طرح واره ای داره عقیده داره که نسبت به بقیه یه سر و گردن ، بالاتره، حقوق خاصی واسه خودش قائله و تعهدی نسبت به رعایت اصول روابط دوطرفه که راهنمای تعاملات اجتماعی بهنجار هستن ، نداره . بیشتر بر این نکته پا فشاری می کنه که بقیه باید هر چیزی که رو که اون می خواد براش جفت و جور کنن ، بدون توجه به اینکه در خواست اون منطقیه ، چی از نظر بقیه معقوله ، یا اینکه چه هزینه ای واسه بقیه داره . اینجور آدمایی واسه اینکه بتونن کسب قدرت کنن و یا بقیه رو کنترل کنن ، تمرکز افراطی بر برتری جویی (مثلا موفق ترین ، با استعداد ترین و پولدار ترین شدن ) دارن (هدف اولیه کسب توجه یا پذیرش از طرف بقیه نیس) . بعضی وقتا واسه اینکه فرد بتونه تمایلات خود رو ارضاء کنه ، بدون همدلی با بقیه و یا بدون توجه به نیازها و احساسات اونا ، به رقابت افراطی یا کنترل رفتارای بقیه روی می آورد.
۱۱-خودمون – داری و خود- انضباطی کم
مشکلات دائمی در خودمون – داری مناسب و تحمل نکردن ناکامیا در راه رسیدن به اهداف شخصی یا ناتوانی در جلوگیری از بیان هیجانا و تکانها . در شکلای ناچیز تر اون ، مریض به شدّت از ناراحتی دوری می کنه . فردی که اینجور طرح واره ای داره ، درد رو تحمل نمی کنه ، از مسئولیت پذیری گریزانه ، به هر قیمتی که شده از اختلاف جلوگیری می کنه و زیاد به خودش سخت نمی گیره . این عوامل باعث می شه از رضایت شخصی ، تعهد و انسجام شخصیتی اینجور فردی جلوگیری شه.
دیگه جهت مندی[۲۵]
(تمرکز افراطی بر تمایلات ، احساسات و پاسخای بقیه طوریکه نیازای خود فرد ندیده گرفته می شه . این کار به خاطر دریافت عشق و پذیرش ، موندگاری رابطه با بقیه یا دوری از انتقام و تلافی صورت میگیره . در این طرح وارها ، فرد معمولاً هیجانات و تمایلات طبیعی خود رو پس می زنه و نسبت به اونا ناآگاهه. طرح وارهای این بخش معمولا در خونواده هایی به وجود میان که کودک رو با قید و شرط پذیرفته ان : کودک به خاطر رسیدن به توجه، عشق و پذیرش بقیه باید جنبه های مهم ّ شخصیت خود رو ندیده بگیره. در خیلی از این خونواده ها ، نیازا و تمایلات هیجانی والدین و منزلت اجتماعی، در مقایسه با نیازا و احساسات کودک ، ارزش بیشتری دارن ) .
۱۲-اطاعت
احساس زور نسبت به واگذاری افراطی کنترل خود به بقیه. این کار معمولاً واسه دوری از خشم ، محرومیت ، یا انتقام صورت میگیره. دو نوع از مهم ترین اطاعتا عبارتند از :
الف)ا طاعت از نیازا : وا پس زنی تمایلات ، تصمیمات و ترجیحات شخصی .
ب) اطاعت از هیجانا : واپس زنی هیجانات شخصی مخصوصا خشم .
معمولاً این طور بنظر می رسه که تمایلات ، عقاید و احساسات فرد بدون ارزش ان یا واسه بقیه اهمیت ندارن . این طرح واره ، بیشتر به شکل اطاعت افراطی همراه با حساسیت زیادتر از اندازه نسبت به احساسات بقیه تجلی می باید . این طرح کلا منتهی به خشمی می شه که به شکل یه سری نشونه های ناسازگارانه از جمله رفتارای پشیمون – خشن ، طغیانای عاطفی کنترل نشده ، علایم روان تنی ، انصراف از احساسات ، برون ریزی[۲۷] و سوء مصرف مواد رو می شه .
۱۳-ایثار
تمرکز افراطی بر ارضاء نیازای بقیه در زندگی روزمره که به قیمت نبود ارضای نیازای خود فرد تموم می شه. عادی ترین دلایل انجام این کار عبارتند از : جلوگیری از آسیب رسوندن به بقیه ، جلوگیری از احساس گناه به وجود اومده توسط خود خواهی یا موندگاری رابطه با افراد نیازمند .
این بیشتر از حساسیت زیادتر از اندازه نسبت به درد و رنج بقیه ناشی می شه . اینجور طرح واره ای منتهی به این احساس می شه که نیازای فرد ایثارگر به قدر کافی ارضاء نمی شن و هم اینکه باعث ناراحتی آدمایی
می شه که اون از اونا نگهداری می کنه (با معنی” وابستگی مریض گونه همپوشی داره) .
۱۴-پذیرش جویی/ جلب توجه
تاکید افراطی در کسب تایید ، توجه و پذیرش از طرف بقیه که مانع تشکیل معنایی مطمئن و واقعی از خود می شه . احساس با ارزشی فرد ، بیشتر به واکنشای بقیه وابسته تا به تمایلات طبیعی خودش . بعضی وقتا این طرح با تاکید افراطی بر مقام و منزلت ، قیافه و ظاهر ، پذیرش اجتماعی ، پول یا پیشرفت مشخص می شه و وسیله ایه واسه رسیدن فرد به تایید ، تشویق و توجه بقیه (هدف اولیه از رسیدن به تایید ، تشویق ، توجه بقیه ، کسب قدرت یا توانایی کنترل بقیه نیس) . این طرح واره ، بیشتر منتهی به اتخاذ تصمیماتی غیر قابل اطمینان وناخوشایند در مورد وقایع مهم زندگی می شه یا اینکه منتهی به حساسیت زیادتر از اندازه نسبت به فرد می شه .
[۱]disconnection
[۲] rejection
[۳] alination
[۴]- manipulate
[۵]- nurturance
[۶]- empathy
[۷]-protection
[۸]- public
[۹]-disconnection & Rejection
[۱۰]- abandonment/Instability
[۱۱]- mistrust/Abuse
[۱۲] -emotional Deprivation
[۱۳] -deprivation of Nurturance
[۱۴] -deprivation of Empathy
[۱۵] -deprivation of Protection
[۱۶] -defectiveness/Shame
[۱۷] -social Isolation/Alienation
[۱۸] -dependence/Incompetence
[۱۹] -vulnerability to Harm or Iilness
[۲۰] -enmeshment/Undeveloped self
[۲۱] -failure
[۲۲] -Impaired limits
[۲۵]-other- Directedness
[۲۶]- subjection
[۲۷]-self- sacrifice
[۲۸] -acting out